Job Reports
HEALTH CENTRE IN KALYVIA, ATTIKI

Technical description:

The project involves the second Urban Type Community Health Centre ever constructed in Greece. It was erected on a 8,033m2 building plot in the area of Kalyvia, Attiki, and the total surface of its main facilities comes to 3,885m2.

The architectural design followed a bioclimatic / energy saving approach. At the same time, efforts were made to keep alive in the memory of the area’s residents the old wine distillery that operated there once, by keeping two of its ten silos and its main building. These were fully restored and converted, respectively, into a playing ground and a reception area, connected with the new building through a sheltered sunlit corridor.

The new building is laid out on three levels:

Underground level

It is accessible either through an external ramp or through the building’s internal vertical hub. It comprises the electromechanical equipment areas (i.e. rooms for the generator, the UPS, the power substation, the medium voltage switchboards, the boiler, the fire-extinguishing tank and pumping station, the fire-extinguishing cylinders) and the BMS room, as well as the personnel room, the maintainers’ room and locker rooms with showers and WCs. A large underground storage space that lies under the central ground-level part can easily be converted into a parking area if required.

Ground level

It is linearly laid out on both sides of a longitudinal corridor. It has three entrances: the main entrance for the public (through the pre-existing old building) that leads to labs and examination rooms; the south entrance that leads to the two-storey wing of the building (with the administrative and social service areas at the upper level and examination rooms at the ground level); and the north entrance for access to the ER areas. In more detail, the ground level comprises the following areas:

Emergency Room areas: minor operations theatre and surgery examination room, nurse’s station, patients’ bathrooms, orthopaedics’ room, clean / unclean items areas, hospitalisation wards, isolation ward, duty doctor’s office, doorkeeper’s post and stretcher-bearers’ area.

Labs and Examination Rooms: two independent X-ray rooms (operation booth and dark room), ultrasounds’ room, microbiology lab, psychiatric lab, ophthalmology examination room, specialisation examination room, general-purpose examination rooms, cardiology examination room, otolaryngology examination room.

Physiotherapy section: reception and registration desk, physiotherapy hall with four beds, physiotherapist’s office, dietician’s office and locker rooms with showers and WCs.

Personnel areas: refectory with a kitchen and two locker room compartments.

Paediatrics Section / Dentistry Section / Outpatients’ Registration and Information Area / Public Use Waiting Rooms / Public Use and RMP Bathrooms / Computers’ Room / Doctors’ Area / Pharmacy

Upper level

It accommodates the social service and administration offices. In more detail:

Social Service areas: four separate offices, reception and registration areas, secretariat, archives room, personnel office, and public use and RMP bathrooms.

Administration areas: five separate office areas, one multi-purpose meeting hall with a capacity of 60, a small concoction lab and WC and kitchen areas.

Surrounding area

In the surrounding area, trees were planted to create a favourable microclimate and a pedestrian street network with sitting corners was constructed. The drive through and car stationing area was paved with asphalt, and parking places were created. In addition, a pioneering system was constructed for a subsoil management of rainwater, with two underground tanks and deep suction-drainage drillings so as to avoid any unnecessary burdens to the area.